KontaktPont Fogászat

az Árpád-híd lábánál

Mikre kell figyelni a gyerekek fogai esetében?

Mikor adható a gyermek kezébe először fogkefe?

Az a legjobb, ha mar 1,5-2 eves korban engedjük a gyereknek, hogy saját maga is próbálkozzon a fogmosással, természetesen eleinte csak játék szamara, de megszokja, hogy része a napi rutinnak. Nagyon fontos azonban, hogy legálabb 7 8 eves koráig ezt kiegészítsük egy alapos szülő által végzett fogmosással is, hiszen a gyerekek finommotorikus kézügyessége addigra  érhet el egy olyan szintre, hogy képes legyen kivitelezni a bonyolult mozdulatsorokat.

A gyerekek többségének egyik legnagyobb félelme a fogorvos. Hány éves kortól célszerű elkezdeni rendszeresen szakorvoshoz vinni a gyermeket?

A fogorvosi vizsgálatokat érdemes mar korán, 1-1,5 eves korban elkezdeni, es fel évente megismételni. Így a gyermek még panaszok nélkül, nyugodt korul menyek között tud összeismerkedni a fogorvossal, a környezettel, kialakulhat az elengedhetetlen bizalmi viszony orvos es kis paciense között, amely az alapját képezi a később esetlegesen felmerülő fogaszati problémák sikeres kezelésének.

Mik a leggyakoribb panaszok, milyen módon történik a megelőzés?

Fontos már gyermekkorban kialakítani a helyes étkezési szokásokat nemcsak a fogak, hanem az egész test egészségének megőrzése érdekében is. Kerüljük a cukros italok és édességek adását! Ha szomjas a gyerek, szomj oltására adjunk vizet! A kisbabát pedig főleg ne a cukros itallal altassuk el, mert hamarabb elromlanak a tejfogai! Alakítsuk ki fokozatosan és fejlesszük a fogmosási technikájukat! Kezdetben az a cél, hogy szokássá váljon a reggeli és esti fogmosás, majd pedig idővel tanulja meg önállóan tisztítani a fogait. A fogorvosi féléves kontrollok során ennek az ellenőrzése és fejlesztése is megvalósul.

Comments are closed.