KontaktPont Fogászat

az Árpád-híd lábánál

FAQs

Q?

Miből áll a helyes fogmosási technika?

A.

A cél, hogy fogaink minden felszíne alaposan meg legyen tisztítva a lepedéktől. Vannak fogfelszínek, ahol gyakrabban megtelepszik a lepedék, így ezekre a területekre külön figyelmet kell fordítani a fogmosás során. Ilyenek az ínyszél melletti területek és a fogközök. A fogkefével történő alapos fogmosás nem elegendő, ki kell egészíteni fogselyem vagy fogköztisztító használatával is. Ne feledkezzünk el a nyelv megtisztításáról és a szájvíz használatáról sem!

Q?

Milyen sűrűn ellenőriztessük fogaink állapotát?

A.

Amennyiben minden fog rendben van, elegendő félévente-évente a kontrollvizsgálat. Évek kihagyása esetén bizonyos esetekben nagyobb vagy több fogászati beavatkozásra kerülhet sor. Rendszeres fogorvosi kontroll során ellenőrizhetjük, hogy helyes-e a fogmosási technikánk és szükség eseten például kisebb töméssel kezelhető a fogszuvasodás.

Q?

Miért szükséges a fogkőeltávolítás?

A.

A fogkő folyamatos gyulladásban tartja az ínyt, ami hajlam esetén az évek során csontlebontódáshoz vezet. Ez a fogak meglazulását eredményezheti. A fogkő olyan szorosan tapad a foghoz, hogy csak professzionális szájhigénés kezeléssel távolítható el.

Q?

Miből lesz a fogkő?

A.

A fogkő a lepedék elmeszesedése miatt alakul ki. A nyálban lévő ásványi anyagok kicsapódnak a lepedékben annak megkövesedéséhez vezetve. Fogmosással már nem lehet eltávolítani. Annyira szorosan tapad a fog felszínéhez, hogy ahhoz már fogorvos vagy dentálhigiénikus által végzett fogkőeltávolítás szükséges.

Q?

Örökölhetőek-e a rossz fogak?

A.

Fogaink formáját, elhelyezkedését örökölhetjük a szüleinktől, de a rossz fogakat nem! A jó hír az, hogy csak a hajlamot örökölhetjük a fogszuvasodásra azonban nem vagyunk determinálva a rossz fogazatra. A mély barázdák, torlódott fogak valóban elősegítik a fogszuvasodás kialakulását, hiszen sokkal nehezebb tisztán tartani azokat, de megfelelő időben a barázdazárással és a helyes fogmosási technikával megelőzhető a fogak romlása. Amit fontos jól az eszünkbe vésni, hogy lepedék nélkül nem lesz fogszuvasodás, így helyes fogmosási technikával megelőzhetőek a fogászati beavatkozások!

Q?

Mikor kell gyökérkezelni a fogat?

A.

A leggyakoribb oka a gyökérkezelésnek, hogy a fog olyan mélyen elszuvasodott, hogy a fogbelet is érinti a folyamat. Ez valamikor panaszmentes de gyakran panaszt is okoz. Így ebben az esetben a fog megtartásának utolsó lehetősége a gyökérkezelés.

Q?

Mikor vigyük először a gyereket a fogorvoshoz?

A.

Egy gyereknek egy ismeretlen személy, ismeretlen eszközök, helyszín ijesztőnek hat, ezért minél előbb érdemes elvinni magunkkal a fogászatra, hogy megbarátkozzon a fogorvos személyével és a fogorvosi rendelővel is. Először csak kísérőként megfigyelheti a folyamatot majd később megmutatja a fogait is. A rendszeres kontrollok és tanácsadások során pedig megtanulhatja a helyes fogápolási technikát amellyel megelőzhető a fogszuvasodás kialakulása. Valamint szükség esetén barázdazárással vagy kisebb töméssel megelőzhető illetve megállítható a fog romlása.

Q?

Ez itt az Ön kérdésének a helye

A.

Van olyan kérdése, amiről úgy gondolja, hogy itt lenne a helye és nem találja a fentiek között? Írja meg nekünk emailcímünkre és mi megválaszolva feltüntetjük. 

info (kukac) kontaktpont-dental.hu

Köszönjük!