KontaktPont Fogászat

az Árpád-híd lábánál

Mikor időszerű a fogszabályozás?

Mikor időszerű a fogszabályozás?

Általánosságban elmondhatjuk a fogszabályozásról, hogy gyermekkorban, az aktív növekedés időszakában, a pubertáskor előtt illetve alatt a szervezet egésze, így az állcsontok és a fogak is gyorsabban, könnyebben reagálnak az őket érő impulzusokra.


Miért kell időben szabályoztatni fogainkat?

A fogszabályozás során az állcsontok helyzeti és/vagy méretbeli rendellenességei okozhatnak számos problémát, például fogtorlódást, rendellenes helyzetben fejlődő fogakat. Az időben megkezdett kezelés sokszor a növekedés befolyásolása révén lesz eredményes.


Felnőttkori fogszabályozás

Későbbi, felnőtt életkorban vannak olyan rendellenességek, melyek már pusztán fogszabályozással nem is orvosolhatók, csak esetenként akár több állcsontműtéttel kombinálva. A kezelés megkezdésének optimális időpontja leginkább az eltérés jellegétől függ.

Néhány diagnosztikus vizsgálat után kezelési tervet készítünk és eldöntjük, mikor kell megkezdeni a beavatkozást. Mindenképp javaslom az évenkénti fogszabályozási konzultációt gyermekkorban, hiszen a növekedést, a maradó fogak előtörési folyamatát ellenőrizve tudjuk megállapítani, hogy mikor kell/érdemes közbeavatkozni, és elkezdeni a kezelést. Felnőttkorban már általában az elmaradt gyermekkori fogszabályozás káros következményeivel találkozunk.

Fontos azonban tudni, hogy sok olyan eltérés van, ami még ilyenkor is eredményesen kezelhető, és ezzel megelőzhető a fogak rendellenes helyzetéből is adódó számos káros következmény úgy, mint a fogszuvasodás vagy a fogágybetegségek is. Felnőttkorban előtérbe kerülnek az esztétikai igények, a szép mosoly, szabályos fogsor építi az önbizalmat, megelégedettséggel tölti el tulajdonosát.

Comments are closed.