KontaktPont Fogászat

az Árpád-híd lábánál

Fogápolással kapcsolatos fontos tudnivalók

Milyen a helyes fogmosási technika? Mire kell figyelni? Milyen típusú eszközöket használjunk (fogkefe jellege, fogkrém, fogselyem)? Milyen gyakorisággal kerüljön sor a fogmosásra?

Napi kétszer, reggeli és esti fogmosás az étkezések után elegendő. Nem a fogmosás gyakorisága, hanem az alapossága számít. Körülbelül három perces fogmosással lehet kézi fogkefével alaposan megtisztítani minden fogfelszínt. Ez elektromos fogkefével lecsökkenhet két percre. Apró körkörös vagy seprő mozdulatokkal félig az ínyt is mosva kell végighaladni tematikusan minden fog minden felszínén. Fogkefével nem tudjuk a fogak minden felszínét elérni, a fogak közötti területet ahonnan gyakran kiindul a szuvasodás, fogselyemmel vagy fogköztisztítóval érjük el. Nem szabad elfelejtkezni a nyelvhát alapos tisztításáról sem a fogmosás végén, mert a nyelv redőiben sok baktérium tud megbújni, ami kellemetlen szájszag okozója is lehet. A fogmosás legvégén még javasolt a szájvízzel való öblögetés is.  

Milyen fogápolással kapcsolatos tévhitet lehet eloszlatni, illetve önök szerint mik a leggyakoribb hibák, amelyet a fogápolás kapcsán elkövetünk?

Leggyakrabban a fogközök tisztítása marad el. Lecsípünk a fogmosás idejéből, így az nem is lesz megfelelő. Vannak, akik erős sörtéjű fogkefét vásárolnak, mivel azt gondolják, azzal majd jól megmossák a fogaikat. J Azonban az erős sörtével csak ártunk a fogainknak és a fogágynak. A fognyaknál az erős sörték ék alakban elkoptathatják a fogzománcot, az íny visszahúzódhat. Az is gyakran előfordul, hogy az erős sörte miatt nem mossák megfelelően, inkább elkerülik az íny melletti területet, mivel az bántja az ínyt.

Milyen gyakran érdemes ellenőriztetnünk fogaink állapotát?

Miután a fogazat rendbe lett hozva, elegendő félévente-évente ellenőriztetni azt, szájhigiénétől függően.

Comments are closed.